Het is 2003 als de gebroeders Formsma uit Scherpenzeel besluiten hun verjaardagsfeestje gezamenlijk te vieren. Voor een tweeling is dat niets vreemds, ze delen immers toch al hun geboortedatum. Als besloten wordt om op het feestje een bandje te laten spelen krijgt de eerste editie van FarmFest vorm. Op de boerderij van de ouders van de broers wordt er een plek ingericht waar er een bevriende band speelt. Met een grote groep vrienden is het erg gezellig, maar van een echt festival kun je nog niet spreken.

In de jaren die volgen wordt het feestje steeds groter. Het zijn inmiddels allang niet meer alleen bekenden die langskomen. Er is sprake van entreegeld, maar zoals gebruikelijk bij een verjaardag hoef je niet per consumptie te betalen. De eerste edities van FarmFest waren dan ook inclusief onbeperkt eten en drinken(!) Het assortiment beperkt zich wat eten betreft echter wel tot hamburgers. Je mag op het naastgelegen weiland je tentje neerzetten.

DJ-podiumHet festival groeit en het bezoekersaantal ligt rond de 250 als besloten wordt om van een stal over te stappen op een feesttent. Het bereikte formaat maakt ook een vergunning noodzakelijk. Uiteraard is een vergunning krijgen voor een festival met onbeperkt drinken voor een vast tarief niet mogelijk. Het entreegeld zakt, maar nu heb je consumptiemuntjes nodig zoals op andere festivals ook gebruikelijk is. Opvallend is dat de consumptie van bier direct met bijna de helft afneemt(!)

Stilstand is achteruitgang en dus is het festivalterrein ieder jaar mooier aangekleed. Ook komt er langzaam budget voor muzikale acts die van verder weg komen. De bijbehorende podiumtechniek groeit mee en je kunt nu uit een uitgebreider assortiment kiezen bij de snackkar. De houten eend die op het eerste frituurhokje stond verhuist steeds mee naar een groeiende snackwagen, de naam McDuck blijft.

Als de tent bijna wegwaait in 2010 lijkt het even kantje boord voor FarmFest. De tent moet worden ontruimd en dat betekent een abrupt einde van de avond. Behulpzame buren binden enkele trekkers aan de tent en alle bezoekers worden naar een naastgelegen schuur geëvacueerd. De grote tent blijft staan, maar er is wel schade door de zware storm die is overgetrokken. Gekscherend wordt ZwemFest als nieuwe naam genoemd. Gelukkig was er het jaar erop toch weer gewoon een FarmFest in het tweede weekend van juli. Nieuw is in 2012 de rustweide, een akoestisch (onversterkt) spelende artiest tussen de schaapjes in het weiland.

Entree FarmFest 2015Vanaf stormjaar 2010 zit FarmFest op een nieuwe locatie in Oldetrijne, waar het festival ook dit jaar weer te vinden is. De rustweide is een groot succes en in 2013 komt FarmFest met wat een logisch vervolg lijkt.  In het naastgelegen natuurgebied De Rottige Meente wordt een route uitgezet waarlangs bezoekers singer-songwriters tegen komen die onversterkt en middenin de natuur hun muziek ten gehore brengen. Deze route onder de naam FarmFest Verdwaalt weet veel lof te oogsten en blijkt dan ook een gouden greep!

Sinds 2014 is FarmFest een tweedaags festival. Er is dat jaar een uitstapje naar ander festivalterrein wat iets dichter bij Wolvega ligt. FarmFest Verdwaalt ontbreekt echter vanwege de logistieke onmogelijkheid, het natuurgebied is nu te ver weg. In 2015 keert FarmFest terug naar het bekende terrein van boer Meinte in Oldetrijne, ook is FarmFest Verdwaalt weer terug!